sábado, 8 de diciembre de 2007

Llegir en l'era digital



El passat dia 10 de novembre, va tindre lloc al "luxós" i "glamurós" institut on es desenvolupà la segona trobada del nostre curs, la brillant xerrada de la eminent Laura Borràs. La conferenciant tractà un munt de temes que tenien una bidireccionalitat: ens trobàvem, d'una banda, amb la urgència del foment de la lectura per part dels professors, i d'altra banda estava també la irrupció de les noves tecnologies, que no havien d'ésser alienes a tal projecte, sinó una eina que l'afavoriren.
Són els dos aspectes fonamentals que no podem ignorar: Hem de fomentar la lectura perquè no és una habilitat bàsica i espontània, sinó que és convencional, artificial i per aprenentatge, és a dir, que els nostres alumnes, fills, etcètera, no van a llegir d'una manera autònoma (almenys a primerenques edats), necessiten d'una actuació dirigida del seu aprenentatge.
Per altre costat, Laura Borràs, va precissar que les noves tecnologies que tan bé se'ls donen als xics d'avui, els "nadius digitals", com els anomenava ella, no són altra cosa que el nou suport que, vulguem o no, emprarem tots, abans o després. Hi ha "talibans del paper", que es neguen a emprar-les i les menyspreen; això es deu a que són "inmigrants digitals" mal adaptats, que no s'han integrat a la nova cultura que els envolta. Això no significa que els libres, tal i com els coneixem, estiguen obsolets, sinó que, per contra, allò que hem de fer és obrir les mires i aprofitar els nous recursos que tenim al nostre abast en aquesta època, per tal de què arribe el missatge, que és del que es tracta.

No hay comentarios: